Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland (VSN)? Wellicht vind je het antwoord hieronder.

Q: Wat is de VSN?
A: De VSN is een vereniging voor en door sportdiëtisten. Leden van de VSN hebben de post-HBO opleiding sportdiëtetiek of een internationaal erkende vergelijkbare opleiding gevolgd.

Q: Wat doet de VSN?
A: De VSN organiseert scholingen voor sportdiëtisten en bewaakt daarmee de kwaliteit van de sportdiëtist. De VSN treedt naar buiten door bijvoorbeeld voorlichtingen te organiseren voor sporters en sportprofessionals als ook het schrijven van artikelen en blogs voor diverse bladen en sites voor sportprofessionals en sporters.

Q: Wat doet een sportdiëtist?
A: Een sportdiëtist is gespecialiseerd in het maken van persoonlijke voedingsadviezen voor sporters. De adviezen zijn afgestemd op trainingen, wedstrijden en persoonlijke doelen. Voor meer info zie de sportdiëtist.

Q: Waarin verschilt een sportdiëtist van een ‘gewone’ diëtist?
A: Een sportdiëtist heeft naast de reguliere HBO opleiding voor diëtist een post-HBO opleiding voor sportdiëtist gevolgd. Een sportdiëtist heeft daarom specifieke kennis over inspanningsfysiologie, trainingsschema’s en sport specifieke omstandigheden. Hierdoor kan een sportdiëtist het voedingsadvies optimaal afstemmen op de doelen en wensen van de sporter.

Q: Wanneer is het verstandig om een sportdiëtist raadplegen?
A: Als je regelmatig sport én een specifiek doel wilt bereiken ben je bij een sportdiëtist aan het juiste adres. Denk aan het verlagen van je vetpercentage, het opbouwen van spiermassa, het voorbereiden op een wedstrijd en het verminderen van maagdarmklachten tijdens inspanning. Ook kun je bij een sportdiëtist terecht voor praktische vragen zoals ‘moet ik koolhydraten stapelen voor een marathon’ of ‘moet ik creatine gebruiken als ik veel krachttraining doe’.

Q: Geeft een sportdiëtist ook trainingsadviezen?
A: Een sportdiëtist is opgeleid om voedingsadviezen te geven afgestemd op jouw sportactiviteiten en doelen. Een sportdiëtist heeft kennis van trainingsprogramma’s, trainingsopbouw en wedstrijdplanningen maar schrijft zelf geen trainingsschema’s.

Q: Moet ik als ik veel sport meer eten als een niet sporter?
A: Als je veel en intensief sport is het waarschijnlijk dat jouw energiebehoefte hoger is dan van iemand die niet sport. Hoeveel en wat je precies moet eten is van heel veel factoren afhankelijk. Raadpleeg een sportdiëtist bij jou in de buurt; die kan jou helpen jouw energiebehoefte te bepalen en je voeding af te stemmen op jouw sportactiviteiten.

Q: Welke supplementen zijn nuttig te gebruiken als ik veel sport?
A: Er zijn heel veel supplementen op de markt. Slechts een handjevol is werkzaam, en dan ook nog bij specifieke delen en sporten. Raadpleeg een sportdiëtist bij jou in de buurt als je vragen hebt over supplementen bij sportbeoefening.

Kennisbank

Kennisbank
VSN redactie

Gezonde sportontbijtjes

Deze blog is geschreven door: Maaike Enthoven Het ontbijt is een belangrijke onderdeel van een gezond basisvoedingspatroon bij sport. Ga je na het ontbijt een

Lees meer »
Kennisbank
VSN redactie

Herstel na inspanning

Deze blog is geschreven door Vera Wisse Als je gesport hebt moet je daarvan herstellen. Voeding vormt een belangrijk onderdeel in het herstel. In dit

Lees meer »
Kennisbank
VSN redactie

Basisvoeding: koolhydraten

Deze blog is geschreven door Vera Wisse In de onderste laag van de sportvoedingspiramide bevind zich de basisvoeding. Dit zijn gewone producten die je in

Lees meer »

VSN studiedag 7 november 2024

Het onderwerp voor onze studiedag dit jaar is "Terugblik op de Olympische Spelen + plantaardige en duurzame sportvoeding".

Aanmelden voor deze studiedag doe je via onderstaande knop: