Training is nodig om in de sport je beste prestatie te kunnen neerzetten. Om die training of wedstrijd daadwerkelijk vol te kunnen houden, heb je voeding nodig. Je auto zal tenslotte ook niet starten zonder benzine. Ook met een dieselauto vol benzine kom je niet ver. Gelukkig wordt het belang van de juiste voeding in de sport steeds duidelijker.
Iedere sport vraagt om zijn eigen voorbereiding voor en tijdens de wedstrijd
Een goed voedingspatroon
Een goed voedingspatroon hangt helemaal af van de soort sport die je doet en de intensiteit waarmee je die sport beoefent. Een duurloper die marathons loopt, heeft een andere voedingsbehoefte dan de balletdanseres die traint voor een grote uitvoering. Of de sprinter die traint voor de 100 meter in de atletiek. Bij teamsporters hebben zelfs de teamleden onderling andere voeding nodig. Want de keeper van een voetbalelftal heeft tijdens een wedstrijd een ander energieverbruik dan de middenvelder.
Elke sport een andere voorbereiding
Iedere sport vraagt om zijn eigen voorbereiding voor en tijdens de wedstrijd. Zo is er tijdens een hockeywedstrijd voldoende gelegenheid om tijdens de pauzes of wissels voeding en vocht aan te vullen, maar een trailrunner die de bergen in gaat zal al zijn voeding op zijn rug mee moeten nemen. En wat dacht je van een openwaterzwemmer? Die staat voor de uitdaging om zijn eigen voeding te pakken te krijgen bij het voedingsponton.
Aanpassingen in jouw voeding
Voor iedere sporter geldt een bepaalde basisbehoefte aan vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten, voedingsvezels en vocht. Afhankelijk van de sport en gestelde doelen kun je aanpassingen doen in je voeding, om de beste sportprestatie naar boven te halen. Een sportdiëtist kan je daarbij helpen.
Deze blog is geschreven door Maaike Enthoven Deze blog gaat specifiek in op de rol van eiwitspreiding voor een optimaal trainingseffect. Door lichamelijke inspanning ontstaat